ОБЕЛЕЖЕНО 100 ГОДИНА ПЕНЗИЈСКОГ СИСТЕМА У СРБИЈИ

Поводом обележавања 100 година пензијског система у Србији, скупу се обратио председник Републике Србије Александар Вучић, речима да се данас без пензионера, њихове одговорности, озбиљности и разумевања, ништа у Србији не би могло ни направити, нити произвести.*

„Да пензионери 2014. године нису разумели економске реформе, и да их нису прихватили, земља се не би извукла из колапса. Пензије ће пратити плате и имаће значајније повећање сваке године“, рекао је Вучић на скупу коме су присуствовали и потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, градоначелник Београда Александар Шапић и директор Фонда ПИО Реља Огњеновић.

Председник Вучић је истакао да су пензионери од новембра 2022. године имали два повећања пензија од укупно 20,8 одсто, и истакао да је то највеће повећање до сада. Он је подсетио да је данас последња категорија пензионера, њих око 1,4 милиона, који су били запослени и суштински плаћали порезе и доприносе, добило рекордно увећане пензије. Како је рекао, циљ је да за две године просечна пензија у Србији буде 450 евра, што је велики напредак, као и да се у 2026. години крене на просечну пензију од 500 евра.

Вучић је нагласио и да Србија данас има један од најздравијих финансијских система у Европи и нижу стопу јавног дуга и од Немачке и од Словеније и других богатијих европских земаља, чиме се показује брига за све грађане.

“Када је јавни дуг 80 одсто БДП, то је нестабилно за пензије. Зато је важно да тај ниво држимо испод 60 одсто и будемо најбољи у Европи. Стабилност и мир су важни“, рекао је Вучић. Он је најавио и да ће у марту почети кампања за пријављивање за сениорске картице уз помоћ којих ће пензионери моћи да остварују попусте на куповину у трговинама и за услуге, плаћање на аутопуту, бањама и слично.

“Картице ће им омогућити да обаве и здравствене прегледе, који ће бити организовани. Такође, да имају попуст у продавницама, да када имају пуну цену 10.000 динара, плате 200, 300 или 500 динара мање, што није мало”, рекао је Вучић и додао да би све то могло да крене од 1. октобра, пошто се тада обележава Међународни дан старих, а већ од 15. марта ће кренути пријаве.

Министар Синиша Мали најавио је да ће Фонд за пензијско и инвалидско осигурање сутра објавити позив најстаријима за бесплатан десетодневни боравак у бањама. Он је, у изјави новинарима након скупа, рекао да ће законским променама које ће бити урађене до краја године, за следећу годину бити издвојено више новца за бесплатан боравак пензионера у бањама.

“Тај износ ћемо повећати на више од милијарду динара, тако да ћемо наредне године имати могућност да више од 25.000 пензионера проведе 10 дана у бањама о трошку Фонда ПИО”, рекао је Мали.

Скуп поводом обележавања 100 година пензијског система у Србији замишљен је као место сусрета старих и младих, па се тако обратила и студенткиња докторских студија медицине Јелена Букарац. Она је рекла да јој је велика част и задовољство што је данас добила прилику да буде глас младих и додала да за њих ово нису први сусрети са старијима. (*Текст преузет са сајта Министарства финансија)