Стефановић и Вулин разговарали са представницима удружења пензионера

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар одбране Александар Вулин разговарали су данас у Београду са представницима удружења пензионера ова два министарства.
„Данашњи разговор с пензионисаним припадницима Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране доказ је да држава систем безбедности посматра као целовит и без вештачких подела. Сви ови људи који су свој живот посветили безбедности наше земље морају бити једнако третирани и једнако уважавани“, рекао је министар Стефановић.
Он је истакао да овакви разговори омогућавају увид у проблеме с којима се суочавају људи који су из система безбедности отишли у пензију, али су и прилика да се размотри како да пензионисане полицајце и војнике искористимо за јачање безбедности наше земље.
„Њихово огромно знање, искуство и енергија могу да помогну да Србија буде безбеднија. Ми смо то већ успели да урадимо укључивањем пензионисаних припадника Министарства унутрашњих послова у наставу у школама. Они сада, уз активне припаднике полиције, предају ученицима четвртог и шестог разреда основних школа предмет Основи безбедности деце и својим богатим искуством помажу деци да стекну прва знања о безбедности“, рекао је Стефановић, додајући да сматра да овај програм може и да се прошири и да се са предавањима почне од првог разреда.
Министар Вулин навео је да Министарство одбране не дели своје припаднике на активне и пензионисне.
„Ко год је једном био припадник Војске Србије, ко год је једном био у Министарству одбране, он то остаје заувек и ми заувек бринемо о њему. Наш систем води рачуна о безбедности сваког грађанина наше земље, али води рачуна о сигурности и бољитку сваког нашег припадника. Зато нам је положај наших пензионера веома значајан, баш као што нам је значајан и положај њихових породица“, рекао је министар одбране.
Он је истакао да ће Министарство одбране учинити све како би им омогућило да се и на крају радне каријере осећају корисним члановима друштва, што свакако јесу.
„Војска Србије води рачуна о сваком свом припаднику и наставиће тако да се понаша. Желим да захвалим свим војним пензионерима на огромном разумевању које су показали према својој држави. И када је требало штедети и када се требало жртвовати и када је требало бити на страни своје земље у најтежим временима – они су то били“ , нагласио је Вулин.
Председник Удружења пензионера Министарства унутрашњих послова Владимир Алексић истакао је да је данашњи састанак био још једна прилика за непосредан разговор са министрима.
„Добили смо обећања да ће Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране подржавати активности својих пензионера које су у интересу стратешких циљева оба министарства. Пензионери ће као и до сада бити савесни и одани у извршавању својих обећања и заступати интересе Србије“,,, рекао је Алексић.
Председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац оценио је данашњи разговор врло корисним, јер је показао да бивши припадници система безбедности нису одбачени и да ресорна министарства размишљају о њима и желе да им пруже подршку.
„Имамо обећања надлежних министара да ће урадити све што је у њиховој моћи, а важно је и да прихватају скоро сваку нашу иницајативу“, рекао је Драгањац истичући да су ресорна министарства показала велико разумевање за проблеме с којима се војна и полицијска удружења пензионера данас сусрећу.

Извор: сајт Министарства унутрашњих послова Републике Србије

Видео преузет са:You Tube канала Министарства одбране и војске Србије

Одштампај овај чланак