У посети колегама из Мађарске

Budimpešta 2018

На позив колега из Мађарске који су организовани у Државни савез цивилне одбране Мађарске, у Будимпешти је, у периоду 16. – 17. октобра 2018. године, боравила делегација  Асоцијације удружења пензионера унутрашњих послова Србије. У делегацији су били др Андреја Савић, Владимир Алексић и Љубомир Алексић из Београда, Иштван Пастор из Бечеја, Иштван Балинт из Кањиже, Иштван Холо из Бачке Тополе и Иван Стаменковић из Суботице.

Циљ посете делегације Асоцијације мађарским колегама је био упознавање са историјским и законским претпоставкама за формирање Државног савеза цивилне одбране, његовим местом и улогом у мађарском систему безбедности, програмским циљевима и задацима, начину организовања.

Делегација је током боравка била смештена у  објекту Министарства одбране Мађарске, а званичан пријем је организован у Палати Стефанија. Делегацију су примили председник Државног савеза др Андраш Турош,, представник Удружења државног савеза за Будимпешту Атила Штејнер,  и гласноговорник Савеза Нандор Чонка.

У радном делу посете, наши домаћини су били генерални директор Савеза Золтан Терењи, председник будимпештанског удружења Пал Кардош,  затим Атила Штејнер и Иштван Батиз, те преводилац Светозар Шевић.

Законом који је ступио на снагу 01.02.2012. Државни савез је постао саставни део МУП Р Мађарске. Истим су утврђени начин деловања и финансирања, основна средства која ће користити, као и начин појављивања у јавности. Савез покрива 19 жупанија и Град Будимпешту са 2020 удружења и  62 139 регистрованих припадника, пензионера МУП-а. Поред основног правног документа, Савез има своје правилнике о организацији и раду, етички и Правилник о одликовању.

Деловање припадника Савеза је превентивног карактера и огледа се у патролној и осматрачкој делатности који имају за циљ заштиту вредности од општег друштвеног интереса: цивилна добра, почев од пољопривредних, затим других природних богатстава, насељених места, градова, пограничног подручја и других јавних објеката и средстава.

Када је у питању Будимпешта, припадници Савеза дају значајан допринос по питању безбедности у саобраћају, јавном трамвајском и аутобуском превозу, одржавању јавних спортских и културних манифестација, обезбеђивању других скупова и јавних површина, функционисању просветних установа почев од обданишта до школа и осталих јавних објеката. Активан допринос дају у едукацији становништва у области цивилне заштите, у спречавању елементарних непогода, затим на очувању јавног реда и мира и борби против свих видова криминала. Чврста су спона са грађанима, локалним самоуправама и другим административним управама у Граду. Препознатљиви су по јединственим униформама на којима имају истакнуте легитимације. Поступања су им непосредно везана  са активним саставом полиције путем јединствене везе за комуникацију.

Чланови наше делегације су се уверили да Државни савез функционише на завидном нивоу организованости, да је посвећеност њихових припадника у пружању адекватног доприноса на безбедносном плану потпуна и цењена од свих структура друштва.

This slideshow requires JavaScript.

Више фотографија можете видети на нашој фејсбук страници.